En av dem

Series pastorum

Fotot taget i Östergarns kyrka av Gunvor Österdahl.

En av dem

Gunvor och jag var i dag på en begravningsgudstjänst för en kär vän i Östergarns kyrka. Jag fick då se tavlan med mitt namn på och så kom dessa tankar för mig.

Det är fantastiskt att ha varit en länk i en kedja, som nr 20 sen reformationen. Namn som Lennart Kinnander, Karl-Erik Johansson, Ture Westerström, Carl-Johan Björkander, Ernst Berglund m.fl.

Ända sen reformationen, ja somliga påstår att det är ända till S:t Petrus, Jesu apostel. Han som fick uppdraget att bli ledare för kyrkan.

Den apostoliska successionen går så till, enkelt uttryckt, att när Jesu apostel, Petrus ansåg att en person hade lärt sig vad Jesus sade och lärde och som var beredd att föra evangeliet vidare, så la han sina händer på honom och gjorde honom till biskop. Det samma gjorde den nya biskopen i sin tur. Så anser somliga att en kedja av biskopar, allt ifrån dagens biskopar i Svenska kyrkan ända tillbaka till Petrus har genom obruten handpåläggning blivit anförtrodda biskopsämbetet. Tanken svindlar.

Prästerna är biskoparnas hjälpredor att föra ut det glada budskapet. Vid min prästvigning lade biskop Olof Herrlin, tillsammans med andra präster, händerna på mitt huvud och anförtrodde mig därmed prästämbetet.

Jag tror att det viktiga är att tradera, föra vidare det som Jesus sa och lärde. Vår uppgift som präster är väl också att på bästa sätt tolka budskapet i vår tid, men får för den skull inte hitta på något nytt, som är främmande för det glada budskapet.

 

 

 

En tanke på “En av dem”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: