Det är vår tur nu.

Hö

Det är vår tur nu.

 Så sa min far till min mor, när hon med tårar i ögonen kom in till fars sjuksäng och berättade att en av hans vänner dött.

Far var sjuk i cancer och hade inget hopp om att bli frisk igen. Han var 75 år fyllda och hade så vitt jag förstår accepterat sitt öde och insåg, att han skulle dö. Det var inget konstigt med det tyckte han. Det var hans tur nu.

Far dog 1967 i sitt sjuttiosjätte levnadsår. Jag var då 24 år. Min far var född 1891 och jag föddes 1943, så far var 52 år när jag föddes. Åldersskillnaden var stor och jag visste inte så mycket om min far. Jag kom honom lite närmare de sista månaderna han levde. Jag upplevde honom tystlåten och grubblande. På senare tid har jag mer och mer börjat fundera över vem han var.

Vad trodde han på? Var han ”religiös” på något sätt?

Han sa vid något tillfälle, att han trodde på något, som höll ordning på alla stjärnor och planeter, så att de inte krockade. Kanske var det naturlagarna han tänkte på.

Ändå minns jag från ett samtal han hade med sin svåger från sjuksängen, att han sa, när de båda skildes åt: ”Ja, nu ses vi väl inte mer på den här sidan graven”.

En gång berättade han om ett hus vid Tings i Kräklingbo. Det fanns ett rum där, som det sades att det spökade i, och att ingen vågade stanna mer än en natt i det rummet. Far var modig och ville försöka också han. Han satte sig att läsa och lade revolvern, som han hade med framför sig på bordet.

Han drabbades dock av fasa över vad han såg och kunde inte sträcka sig efter revolvern. Han berättade aldrig vad han såg eller upplevde, men han vägrade också att övernatta i det rummet fler gånger.

Jag är nu äldre än min far var, när han dog, och förstår att det mycket väl kan vara ”min tur nu”.

Ja, man har sina funderingar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: