På ”isväten”.

En lite större vattensamling kallas för ”vät” på Gotland. Är då ”väten” frusen kallar vi det för ”isvät” (Vät kommer förmodligen av vatten.)

I början av 50-talet fanns inga konstfrusna is-hallar på Gotland. I mina hemtrakter fanns inte heller några ishockeyrinkar. Vi fick hålla till godo med att åka på ”isvätarna”.

Jag minns en fin sådan dag på en ”isvät” i Kräklingbo. Vi skulle spela ishockey mot Östergarn. Kanske var det för att ordna lite pengar för just en anläggning av en ishockeyrink i Östergarn. Vi förberedde dagen med glädje.
Vi hade ordnat med en issnurra för barnen. En stolpe slogs genom isen. På stolpen fästes så en lång stång och längst ut på stången band vi en kälke.

Vi ordnade med eld på isen och gjorde i ordning för korvgrillning. Jag tror någon ordnat med kaffe också. På kvällen hade en duktig dragspelare anlitats. Det skulle bli pjäxdans. Foxtrot, vals, schottis och polka. Några primuslyktor lyste upp dansbanan tillsammans med elden.

Jag minns inte vem av oss som vann ishockeymatchen. Is-snurran fungerade alldeles utmärkt, ända tills farten blev alltför hög och kälken lossnade och for in bland folkskocken. Ingen blev skadad och skratten ljöd höga. Korvförsäljningen gick bra. Många dansade pjäxdans av hjärtans lust.
Jag tyckte det var roligt att dansa och särskilt med en av flickorna, som jag var mycket förälskad i. Det blev dock aldrig någonting mellan oss. Jag fick i alla fall hålla om henne i dansen.

Man skulle kunna tycka det var synd om oss ,då det inte fanns några ishallar eller fotbollsplaner eller tennisbanor, men det gjorde inget.

Jag kom att tänka på Hasse Alfredssons ord till sin vän Tage, när han i sitt tal vid Tages begravning sa: ”Vad vi hade roligt, Tage”. Det samma skulle jag vilja säga till alla min kompisar: ”Vad vi hade roligt på 50-talet”.En tanke på “På ”isväten”.”

  1. Det var inte så ”serverat” på 50-talet och 60-talet. Man fixade själv tillsammans med kamrater och där uppkom glädjen . Och uppfinningarna med egna lösningar.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: