Skogsarbete

Stocksåg

Vid 14-15 års ålder fick jag gå med en man, Hilmer, för att arbeta i skogen. Vi fällde träd med en sådan här stocksåg. Drog i var sin ände, tills trädet föll. (Det var nog Hilmer, som drog mest.) Det var ett tungt arbete, och när trädet fallit skulle det kvistas med yxan. Därefter kapas i rätta längder.  Det bästa med skogsarbetet var lunchrasten. Hilmer gjorde upp eld och satte sig sen mitt i röken, för det var där det kom mest värme. Vi hade stora mat-termosar med oss, med stek och potatis eller pannkakor. Efter maten ville Hilmer gärna ha ett bloss. En gång hade han glömt pipan hemma och hade ingenting att röka i. Då hittade han en tom patronhylsa från ett hagelgevär. Han slog ur ”tändhatten” fyllde tomhylsan med tobak, tände på och fick sig ett bloss.

Hilmer var frånskild och ensamboende. En gång slant han med  med yxan och högg sig i låret. Jag blev förskräckt och ville att han så fort som möjligt kom till doktorn, men han sa: ”Såret i låret det växer nog i hop, men nya overallen”. (Han var inte sykunnig).

Hilmer var snäll mot mig och delade inkomsten vi fick i två lika delar, fast han gjorde det mesta jobbet.  För pengarna jag fick köpte jag nya skridskor, helrör. Det var ingen större välsignelse med dem, för den första ishockeymatchen jag var med i förlorade vi med
44 -3.

 

4 reaktioner till “Skogsarbete”

  1. Hade inte Hilmer en dotter som hette Viola som var lika gammal som Du? Jag vill minnas att hon och Asta höll ihop ibland och att hon var kom med Asta hem efter skolan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: