Jantelagen?

Bibeln

”Den som menar sig vara något, fast han ingenting är, bedrar sig själv”.
Så skriver Paulus i Galaterbrevets 6 kapitel 3 vers.

I lördagens helgmålsbön på TV gick Thomas Boström ut från det bibelordet. Det träffade mig på något underligt sätt, och jag kan inte låta bli att fundera över det. Det känns som att jag behöver försvara mig. ”Du ska inte tro att Du är någonting”. Påminner lite om Jantelagen.

Jag skriver mina bloggar och har mina funderingar. Gör jag det för att jag tror att jag har något att komma med? Tror mig vara värdefull, eller gör jag det av andra skäl?

Ja, jag vet faktiskt inte. Jag tycker det är roligt att skriva. Jag skyller på det.

Det händer att jag inte alls tycker mig vara värdefull. Tvärtom skäms jag över misstag jag gjort. Lagt mig i saker jag inte borde. Sagt dumma saker och inte varit någon renlevnadsman eller något gott föredöme som präst. Jag minns allt för väl alla fel och brister.

Min vän och något av min själavårdare, Erik, sa vid ett tillfälle, när jag beklagade mig, för att jag bäst kom ihåg misslyckanden jag gjort, att det gällde att försöka glömma felen och istället försöka minnas de ljusa minnena.

Herren Jesus sa: ”Älska din nästa såsom dig själv”.
Det är alltså tillåtet att älska sig själv. Det är kanske också en förutsättning för att också kunna älska andra.

Allt för ofta hör jag ungdomar som säger sig hata sig själva, att de inte gillar sin kropp. De tycker sig vara fula och misslyckade.

Jag skulle vilja få dem att förstå, att om de bara är glada, så är alla mycket vackra. De är värdefulla med en uppgift i livet som är mycket betydelsefull.

Jag är inte riktigt säker på att just det ovan nämnda bibelordet är så viktigt att höra för dagens ungdomar. Många av dem tycker sig redan veta att de ingenting är.

Kanske var Paulus ord till galaterna viktiga. De var kanske kaxiga och stöddiga. Vad vet jag?

I dag tror jag vi alla behöver höra Ingemar Olssons psalm 791 där han skriver i refrängen:

Du vet väl om att du är värdefull,
att du är viktig här och nu,
att du är älskad för din egen skull,
för ingen annan är som du.

Vers 1
Det finns allt för många som vill tala om
att du bör vara si och så.
Gud Fader själv han accepterar dig ändå
och det kan du
lita på.

Andra versen:
Du passar in i själva skapelsen,
det finns en uppgift just för dig.
Men du får göra som du vill med den,
säga ja eller nej.

 

2 reaktioner till “Jantelagen?”

  1. Ja jantelagen skall vi glömma. Vi skall tro på vårt eget värde och inte låta andra slå ner oss. Det innebär att vi inte får trampa på andra men vi måste våga höja vår röst. Skriv du när du tycker det är roligt. Vi är många som tycker det är roligt att läsa.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: